2013-05-09

Måla om gammal fasad

Så här kan fasaden ibland se ut när man har blivit ombedd att ge goda råd.

Norrsida, ett par tag med stålborste och nästan all färg försvann

Södersida, här är all färg bortbränd, bara pigment kvar.

Här gäller det att först och främst fastställa om det ens är en idé att måla på befintligt virke. Alltså om det är tillräckligt friskt!
Stick in en mejsel och känn efter om det känns stabilt eller mjukt. Är det mjukt - byt panel!

I detta fall bli rådet att tvätta, borsta/ slipa till friskt stabilt virke är i dagern. Allt gråträ, även det som kan finnas under färgskiktet, måste bort.
Tvätta med Flügger Facade Clean och behandla också eventuellt med Flügger Facade Anti green. Då vet du att även de mikroorganismer som finns i ytan inte lever vidare. Låt torka i fyra dygn.

Nästa steg är att grundolja men först måste fasaden vara torr! Mät med en fuktmätare som MAX får visa 15% fukt. I annat fall är det bara att fortsätta vänta på att fukten ska ge sig iväg.

Om din fasad ser ut som på den nedre bilden kan det vara idé att byta panelen på  den sidan. Här är den mycket illa åtgången med mycket gråträ under det löst sittande pigmentet.

Tvättning, borstning och till och med slipning krävs för att få målningsduglig yta här.

När så allt detta är fixat, grovgörat så att säga, är det dags för grundolja. Smörj (pensla) in virket ordentligt på alla ytor som suger! Mätta gärna nästan helt. Tänk bara på att oljan inte får torka på ytan till en hård yta innan grundfärgen kommer på. Torka hellre av det som blir ett överskott och som inte har sugit in efter någon halvtimme.

Nästa dag är det dags för grundfärg. Måla allt helt enkelt med grundfärg!

Foga sedan ytor som fortfarande inte har gått ihop (svällt) med att oljan fuktade upp träet. En bra akrylfog är smart att täta det som annars blir vattenfällor.

Sista steget och det roligaste! MÅLA! I ett fall som detta krävs två strykningar med den färdiga färgen för att rätt skikttjocklek ska uppnås på din fasad. Det är också först då som vi kan ge någon form av perspektiv på hur många år vi tror att ditt nya färgskikt kan hålla.

Kom ihåg att slutresultatet alltid beror på grunden. Kedjan är inte starkare än dess svagaste länk som man brukar säga....

I detta inlägg nämner jag inga produktnamn på färg. Det beror på att det är en helt annan historia. Detta är arbetsgången, kvalitetsval en helt annan. Mer om det i ett annat inlägg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar